Serie B 2017-2018: Szezonelőzetes

serie_b_logoLassan letelik a nyári szünet, és újra elindulnak a várva várt küzdelmek az olasz másodosztályban, ahogyan azonban megszokhattuk a Serie B-ben, a mercato alatt ismét jelentősen átalakult jó néhány csapat játékoskerete.

Nehéz jósolni a bajnokság végkimenetelét illetően, de alapjában véve a Serie A-ból kieső klubok mindig reális eséllyel pályáznak a visszajutásra, bár tavaly mindez a három kieső közül csupán a Hellas Veronának sikerült. Az élvonal tavalyi három kiesője egyaránt komoly erősítéseken ment kereszült, így mindannyian reálisan bízhatnak gyors osztályváltásban. A Palermonál a tulajdonosváltás eleddig elmaradt, azonban a kieső Trapani játékmestere Igor Coronado vagy a Napoli-tehetség Eddy Gnahoré megszerzése után joggal bizakodhatnak. A Rosanero legnagyobb erősítése azonban mégis a két macedón támadó Aleksandar Trajkovski és Ilija Nestorovski megtartása lehet, akik iránt bár érdeklődőben nem volt hiány, minden valószínűség szerint maradnak csapatnál. A Pescara szintén nem tétlenkedett, Zeman mester csapata főleg csatárposzton erősített komolyan, elég csak a tehetséges Simone Ganz vagy a harmadosztályú gólkirály Leonardo Mancuso leigazolására gondolni. A Serie A-tól az utolsó fordulóban búcsúzó Empoli igyekezett nem kilógni a sorból, s bár Pucciarelli és Maccarone is távozott, Alfredo Donnarumma és Francesco Caputo elcsábításával megbízható Serie B-s gólfelelősökkel gazdagodtak, Skorupskit pedig ezentúl a másodosztályú szinten ugyancsak meghatározó kapusnak számító Ivan Provedel helyettesítheti a gólvonal előtt.

Nem mehetünk el szó nélkül a friss feljutók mellett sem, hiszen az elmúlt szezonokban rendre volt Serie B-s újoncként azonnal az élvonalba jutó csapat – tavaly mindjárt kettő is. Annál is inkább, mert ezúttal kifejezetten ikonikus csapatok tértek vissza a második vonal térképére: a Parma, a Venezia, a Foggia és a Cremonese neve egyaránt jól cseng az olasz labdarúgás históriás könyveiben. A legnagyobb érdeklődés egyértelműen a negyedosztályú száműzetése után immár két osztályt lépő Parma csapatát övezi, akik például Jacopo Dezi és Roberto Insigne Napolitól való kölcsönvétele mellett leigazolták Antonio Di Gaudiót és Luca Siligardit, de további csatárerősítés várható még a mercato augusztus végi zárásáig. A Venezia kispadján Filippo Inzaghi munkásságát kísérhetjük nyomon, akik a nyáron kikölcsönözték a tehetséges kapus Emil Auderót a Juventustól, a védelembe Cristiano Del Grosso és Sinisa Andelkovic személyében két rutinos róka érkezett, a támadósort pedig a SPAL feljutásához segédkező Gianmarco Zigonival túrbózták fel A Foggia feljutást kiharcoló kerete szépen együtt maradt és néhány erősítésen is keresztül ment; míg a Cremonese talán az egész Serie B-s mezőnyt figyelembe véve is a legkomolyabb érkezők listáját sorolhatja fel – a teljesség igénye nélkül Almici (Atalanta), Renzetti (Cesena), Mokulu (Avellino), Arini (SPAL), Ujkani (Palermo), Croce (Empoli) és Claiton (Crotone) csatlakozott hozzájuk további tehetséges fiatalok kölcsönvétele mellett.

A tavalyi szezon rájátszását a legjobb helyről kezdő Frosinone két évvel ezelőtt esett ki a Serie A-ból, most a Torino egykori primavera-edzőjével Moreno Longóval a kispadon célozzák meg újra a feljutást, aki tavaly a szerény lehetőségekkel bíró Pro Vercellit biztosan tartotta bent a Serie B-ben. A Kanárik újabb szezonra vették kölcsön a kapus Francesco Bardit az Intertől, Camillo Ciano személyében pedig a másodosztály egyik legmegbízhatóbb gólgyárosát igazolták le a Cesenától. A Perugia a tavalyi playoff során az elődöntőben kényszerült főhajtásra a későbbi győztes Beneventóval szemben, majd Cristian Bucchi a Sassuolóhoz távozott, utódja Federico Giunti lett a harmadosztályú Maceratese padjáról, ahonnan anno az elődje is érkezett. Az előző mesterrel együtt több tehetséges kölcsönjátékos is távozott, akik helyére azonban jöttek újak: Alberto Cerri a Juventus, Santiago Colombatto a Cagliari, Simone Emanuello pedig az Atalanta égisze alatt szerepelhet a Griffek soraiban. A Bari csapatát sokan évek óta visszavárják az élvonalba, ezúttal a Juventus primavera kispadjáról kinevezett egykori VB-hős Fabio Grosso vezetésével célozhatja meg a Galletti az A-osztályt. A fiatal mester rövid regnálása alatt máris karakteres csapat építését kezdte meg – mindenképpen erre enged következtetni a két Coppa Italia-meccs, melyet hátrányból nyertek meg. Újabb szezonra szerezték meg Antonio Floro Florest, mint ahogyan ismét kölcsönvették Elio Capradossit Romától, Grosso pedig magával hozta a Juvétól Andres Tellót, emellett a brazil Nené és a rutinos védő Salvatore D’Elia is jól csengő névnek számít a másodosztályban. Grosso mellett több tehetséges szakembert is követhetünk a Serie B-ben, akikre a többség bizonyára játékosként is jól emlékszik: például Enzo Maresca az Ascoli, Eugenio Corini pedig a Novara együttesét irányíthatja.

Ugyanakkor a 2016-2017-es idényben a Serie B Playoff-ban szereplő vagy az annak közelében lévő klubok közül a mercato alatt papíron például a Carpi, a Virtus Entella, a Novara és a Cesena is komoly vérveszteségeket szenvedett el, ami persze nem jelenti azt, hogy ők egész biztosan vissza fognak esni, de jelen állás szerint nehéz elképzelni, hogy a tavalyi eredmények közelében tudjanak lenni.

A másodosztály iránt eddig kevésbé érdeklődő olasz futballrajongóknak pedig már csak azért lesz érdemes követniük a Serie B-t, mert számos jövőbeli tehetség szerepel az előttünk álló szezonban is a másodosztályban a több játéklehetőség reményében. Például a Milan kapustehetsége Alessandro Plizzari a Ternana csapatához került; az Inter a Speziában biztosít játéklehetőséget fiatal portásának Raffaele Di Gennarónak; a Fiorentina a Venezia rendelkezésére bocsátotta a tehetséges gólgyáros Jan Mlakart; Andres Tello a Juventustól a Bariban szerepel kölcsönben; Moustapha Seck a Romától az Empoliban játszhat; Alfredo Bifulcót a Napoli a Pro Vercellihez irányította; Alessandro Rossi pedig a Lazio tulajdonaként a Salernitanában bontogathatja a szárnyait.

A 22 csapat több mint fele váltott vezetőedzőt a nyári mercato alatt: összesen 12 klub ültetett le új trénert a padjára. Tízen tarthatták meg állásukat, beleértve a négy harmadik vonalból érkező együttest, míg a Serie A-s kiesők közül az Empoli és – nem meglepetésre – a Palermo egyaránt új vezetőedzővel igyekszik kiharcolni a visszajutást.

Jelen állás szerint Balogh Norbert lesz a Serie B egyetlen magyar idegenlégiósa, a Palermo színeiben tavaly az élvonalban nem sokat bizonyító fiatal csatár számára nem volt szerencsés, hogy a házi rangsorban messze előtte helyezkedő két macedón maradt a szicíliaiak alkalmazásában. Ugyanakkor az elmúlt szezonban két gólt szerző Adorján Krisztián két idény után kölcsönben távozott a Novarától az albán bajnokságban szereplő Partizani Tirana együtteséhez.

Ki lesz a capocannoneire?

Ha valamit még lehetetlen megjósolni, akkor a bajnokság végkimenetele mellett az biztosan a gólkirályi cím győztese. Mindenesetre összeszedném azokat a játékosokat, akik versenyben lehetnek érte, és legalábbis a gólszerzésükre vélhetően megérheti majd fogadni a szezon során:

Francesco Caputo (Empoli) tavaly a harmadik helyen végzett Pazzini és Ceravolo mögött (akik feljutottak), az elmúlt két évben 35 találatig jutott. A Frosinone két gólfelelőse, Federico Dionisi és Daniel Ciofani ugyancsak évről évre masszívan 10-10 gól felett teljesít. A Palermós Ilija Nestorovski 11 gólig jutott tavaly az élvonalban, minden esélye megvan rá, hogy a másodosztályban például ennek a duplájával a legjobbak között végezzen. Cristian Galano a Parma elleni Coppa-meccsen elért duplával kezdte a szezont, jó eséllyel Grosso első számú támadója lehet a Bariban, melynek köszönhetően egyénileg is eredményes lehet. Zdenek Zeman játékstílusában mindig benne van az, hogy legalább egy játékosa a gólkirályi címért versenyezzen, ez idén a Pescarában jó eséllyel Simone Ganz és/vagy Leonardo Mancuso lehet. És ha már a harmadosztályból a Serie B-be igazolóknál tartunk: a feljutó Parma színeiben a veterán Emanuele Calaio “íjász” gólörömét bizonyára újfent sokszor láthatjuk majd, míg Andrea Brighenti (Cremonese) az elmúlt három Lega Pro-szezonban elérte a 15 gólos határt, alighanem egy osztállyal feljebb is hasonlóra készül. Az Alessandriától igazolt Riccardo Bocalon pedig az élvonalba szerződő Massimo Coda örökségét veheti át Salernóban, ahol gólokat várnak tőle, méghozzá nem is keveset.

A legfontosabb átigazolások az olasz másodosztályon belül:

Camillo Ciano a Cesenából a Frosinonéba
Alfredo Donnarumma a Salernitanából az Empoliba
Francesco Caputo a Virtus Entellából az Empoliba
Antonio Di Gaudio a Carpiból a Parmába
Riccardo Maniero a Bariból a Novarába
Igor Coronado a Trapaniból a Palermóba
Ignacio Lores Varela a Pisából az Ascoliba
Nené a Speziából a Bariba
Biagio Meccariello a Ternanából a Bresciába
Sinisa Andelkovic a Palermóból a Veneziába
Walter Lopez a Beneventóból a Speziába

A Serie B 2017-2018-as idénye péntek este két újonc pikáns csatájával, a Parma-Cremonese találkozóval veszi kezdetét. Ezáltal pedig elindul az újabb 42 fordulós mókuskerék, amely végén három csapat feljut, négy kiesik, és minden bizonnyal az évadot ismét egy rendkívül élvezetes rájátszás fogja megkoronázni május-június magasságában.

További folyamatos másodosztályú hírekért kövesd rendszeresen a Serie B magyar oldalt az új idényben is!

Kategória: Serie B Címkék: 

Ezt olvastad már?

Serie B, 30. forduló Serie B, 30. forduló
Serie B, 29. forduló Serie B, 29. forduló
Serie B, 28. forduló Serie B, 28. forduló

Szólj hozzá a témához!

A csillaggal (**) jelölt mezőket ki kell tölteni.

Hozzászólás elküldése

© 2018 Azzurri. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.