A múlt árnyékában – 10 gondolat a Roma-Shakhtar elé

A Roma ma este 2-1-es vereség után kell, hogy kiharcolja a továbbjutást hazai közönség előtt, hogy a Juventus mellett második olaszként ott lehessen Európa legjobb 8 csapata között.

1. “Álomsorsolás”

A tavaly decemberi sorsoláskor szinte egy emberként dőltek hátra a Roma szurkolói, amikor Francesco Totti a Shakhtar nevét mutatta fel a kameráknak. A Farkasok kétségkívül szerencsésnek bizonyultak az egyenes kiesési szakasz első körére, hiszen sikerült többek között a Realt vagy a Bayernt elkerülniük. A csapat legendája őszintén, de diplomatikusan fogalmazott az ukránok kapcsán: “El kell ismerni, a fennmaradó csapatok tekintetében elég jól alakult számunkra a sorsolás. Nem fogjuk azonban lebecsülni a Shakhtart, technikailag és fizikálisan is képzettek. Különösen otthon félelmetesek.” Az udvariaskodás pedig korántsem volt alaptalan…

2. Az ukrán fagy

Nincs mit szépíteni, a Farkasfalka egyszerre fagyott és égett meg csúnyán Ukrajnában. A délelőtti órákban még jókedvűen “hógolyózó” játékosok megtört hadként távoztak Harkivból, miután 2-1-es vereséget mértek rájuk Ferreyráék. Az pedig csak Alisson emberfeletti védéseinek köszönhető, hogy nem volt több közte a végén, a hajrára ugyanis teljesen szétesett Di Francesco gárdája. A vereség különösen az első félidei remek teljesítmény, és a sok elpazarolt gólhelyzet fényében fájó: Ünderék már a szünet előtt eldönthették volna a meccset és talán a párharcot is, de a folytatásban óriásit fordult a csapattal a világ.

3. A múlt árnyékában

A csalódást keltő idegenbeli eredmény után a Giallorossi már megint abban a túlságosan is ismerős, nem sok jóval kecsegtető helyzetben találja magát, hogy az elpuskázott odavágó után csak a győzelem elfogadható a továbbjutáshoz. A történtek ráadásul kísértetiesen hasonlók az elmúlt időszakban alakult párharcokhoz: tavaly a Lyon ellen ugyanúgy nagyon meggyőző kezdés és fordítás után szenvedett 4-2-es vereséget a Roma (akkor az El-ben) amely után az otthon kiharcolt 2-1-es győzelem kevésnek bizonyult. De ott van például a Porto elleni play-off 2016 nyarán, amelynek első körében már az Olimpico falai között eldőlt a továbbjutás a hihetetlenül kínos 0-3 alkalmával. Ilyen korántsem hízelgő eredményeken kellene fordítania ma este a Farkasoknak azáltal, hogy végre sikerrel vesznek egy visszavágót Európában.

4.  “Back to winning ways”

“Újra formában”, szól a híres angol mondás: a Roma a lehető legjobbkor lendült újra formába a kulcsfontosságú meccs előtt. Dzekoék kis túlzással az egész sportot meglepték a Nápolyban aratott 4-2-es sikerrel, majd magabiztos, 3-0-ás diadalt arattak otthon a főpróbán, a Torino házigazdájaként. Mindkét találkozóval kapcsolatban muszáj megemlíteni Eusebio Di Francesco nevét – a Napoli ellen remekül felkészült, és egy kezdetektől fogva céltudatos, hatékony focit játszó együttest küldött a pályára, a pénteki bajnokin pedig sikeresen tudott váltani a vérszegény első félidei teljesítmény után. Mindkét tulajdonságra nagy szükség lehet a csapatnak ma este a hőn áhított továbbjutáshoz.

5. Reaktív vagy “proaktív”?

Ahogy arra Baumstark Tiborék nagyszerűen rávilágítottak a Teljes Terjedelem múlt heti adásában, a Romának mostanság akkor megy igazán jól, ha az ellenfél játékstílusára reagálva, kevésbé domináns szellemben játszik. Tökéletes példa erre a fent említett Napoli elleni meccs, ahol a fővárosiak teljesen átadták a kezdeményezést, Di Francesco terve pedig bevált. Óriási kérdés viszont, mire menne ezzel a mentalitással a gárda az abszolút a kontrákra építő, valószínűleg türelmesen játszó Shakhtar ellen. Talán ezúttal mégis inkább a domináns, “proaktív” futball hozhatja el a Roma számára a sikert, ahogy hozhatta volna az odavágón is, ahol az első félidőben gyakorlatilag mozzanata nem volt az ukránoknak. Elcsépelt ugyan, de minél előbb tudnak a Bordósárgák gólt szerezni, annál kevésbé lesz gondjuk mentálisan a percek múltával egyre nehezedő nyomás miatt, és annál inkább bele tudják hajszolni a Shakhart a gólszerzési kényszerbe, és hogy ezáltal sebezhető legyen a vendégcsapat egyébként sem túl acélos hátsó alakzata.

6. A Ninja szerepe

Ha az egyéni szerepeket kell kiemelni, természetesen nem mehetünk el szó nélkül Radja Nainggolan mellett. Egyrészt fontos tény, hogy a Ninja egyre jobban kezd újra belejönni a játékba a heteken át tartó szürke teljesítmény után – a Toro elleni bajnokin már-már “régi” önmagát idézte a megosztó belga középpályás. Ami pedig talán még a formánál is lényegesebb, hogy végül milyen feladatkör is jut Nainggolannak, vagyis, hogy edzője a 4-3-3 vagy a 4-2-3-1 mellett teszi-e le a voksát. A mérleg nyelve inkább az utóbbi felé billen, a Roma a pénteki bajnokin is erre a hadrendre váltott az elképzelés nélküli első játékrész után, így valószínűsíthető, hogy e mellett dönt az olasz taktikus. Nainggolan pedig, aki korunk talán egyik legtipikusabb “box-to-box” középpályása, így ismét sokkal kreatívabb, támadóbb szerepkörben bizonyíthat – kreativitást tényleg csak tőle várhatunk a középpályán. És ki tudja, lehet hogy így nagyobb esély van egy-egy tőle régen megszokott jobbos löketre is a kapu valamelyik sarkába.

7. Capocannoniere

Bár mutatói és góljai messze elmaradnak a tavalyiaktól, még mindig Edin Dzeko a Roma első számú gólfelelőse. A bosnyák, tavalyi gólkirályi címe után, gólínséggel zárta az évet, majd utána is inkább a kisebb csapatok ellen jegyzett 1-1 találatot, a Napoli ellen azonban egy védhetetlen fejessel és egy hasonlóan jellemezhető balos lövéssel szerezte meg 12-ik és 13-ik bajnoki gólját. Dzeko eltiltás miatt kényszerpihenőzött a Torino ellen, így most frissen és kicsattanó önbizalommal várhatja a találkozót. Bár az ellenfél védelmében Ivan Ordets a maga 1,94-es magasságával azért komoly rivális lesz a fejpárbajokban, ha a római “kilences” formában van, már-már Chiellini-féle “magasságok” kellenek a semlegesítéséhez, ilyen jelzőket pedig Ordetsre azért nem feltétlenül aggatnánk.

8. Rutin vagy sebesség?

Talán kijelenthető, hogy a Farkasok a széleken vesztették el az odavágót. Bár Florenzi sebességben bárkivel felveszi a versenyt, az akkor még betegségből lábadozó játékos sajnos nem játszott jól, az ő oldalán rendre óriási veszélyt jelentettek Bernardék. Florenzi azóta már ismét hozza a tőle megszokott formát, fáradhatatlanul, így ezen az oldalon talán nincs félnivalója a Romának, a Napoli ellen kiosztott gólpassza pedig egyébként is önmagáért beszél. A védelem bal oldalán viszont annál inkább akadhatnak gondok a sebességgel. Hiába volt az egész mercato egyik legnagyobb fogása Alexander Kolarov megszerzése, a rutinos bal bekk egyetlen hátránya lehet most a legnagyobb is. A 32 éves játékos, főleg úgy, hogy végig játszott pénteken, nem biztos, hogy fel tudja venni a futóversenyt mondjuk Marlossal. Di Francesconak ezért talán meg kellene fontolnia Juan Jesus bevetését a balon – hiába nem életbiztosítás a brazil a védekezésben, főleg a szélen, az ő sebessége akár döntőnek is bizonyulhat a végkimenetel szempontjából. Kolarov természetesen majdnem biztos, hogy kezd majd, pontrúgásaira és tapasztalatára pedig óriási szükség lesz. De nagy kérdés, le meri-e őt kapni Jesus kedvéért az olasz taktikus mondjuk a 70. perc környékén, amikor a szerb már valószínűsíthetően igen fáradt lesz.

 9. A brazil védőszent

Amikor az utolsó percekben egy meghiúsult támadás után szélvészgyorsan kontrázik az a vérszemet kapó ellenfél, a védelem tagjai teljes kétségbeesésben kapkodják fejüket a labda után vagy már a földön fekszenek, és jön a lövés szinte üres kapura az ötösről, már tényleg csak az égiek segíthetnek. Az égiek márpedig a Farkasokkal voltak, a végig brillírozó Alisson és a sokat szidott Peres közösen, valahogy a gólvonalon fekve blokkolta lehetetlenül Ferreyra próbálkozását, és tartotta életben csapata továbbjutási esélyeit. Mert talán nem is lenne most miről írni, ha két (vagy három) gólos hátrányból várnák az olaszok a második mérkőzést. Óriási fegyvertény lesz este a brazil védőszent kirobbanó formája – Alisson jelenléte már önmagában is óriási pszichés pluszt ad a meg-megroggyanó hátsó tengelynek, ő tényleg az utolsó és egyben legnagyobb akadály a csatárok előtt. Csak hálálják meg a társak az ellenfél kapujánál…

10. Minden sorozat…

Még egy klisé, de ez is nagyon aktuális most a Romával kapcsolatban: minden sorozat megszakad egyszer. Éppen itt lenne már az ideje, hogy a Lupi legyőzze a Shakhtar Donyecket, mert akármilyen hihetetlen, erre 2006 szeptembere óta nem volt példa. A két együttes, a februári meccset beleszámítva, azóta 4 alkalommal feszült egymásnak, és mind a négyszer a római csapat kapitulált, összesítésben 9-3-as gólkülönbséggel. Ha ez nem lenne elég szomorú a Romának, ott van az a tény is, hogy már egy évtizede nem volt ott a Bajnokok Ligája legjobb 8 csapata között. Tekintettel arra, hogy a Scudetto idén szóba sem kerülhetett, és a bajnoki motiváció kimerül az abszolút teljesíthetőnek tűnő 4-ik hely megszerzésében, a Roma együttesének most óriási szüksége lenne erre a mérföldkőre. Más kérdés, hogy a legjobb 8 között már szinte biztos, hogy papíron esélytelenként lépne a pályára, akárkit is kapjon, de talán nem volt papíron esélytelen ez a csapat arra, hogy a Chelsea-Atletico páros egyike előtt végezzen a csoportkörben? Nos, a Roma mindkét “nagyágyút” maga mögött tudva, csoportelsőként zárt, és ezzel nem egy címlapra felkerültek a sajtóban, természetesen nem csak Olaszországban. Ez azért nem lehet véletlen.

Egy szó mint száz, bár több jel is arra utal, hogy nagyon nehéz dolga lesz ma este az AS Roma együttesének, egyszerűen meg kell, hogy legyen a továbbjutás. Nem lehet mindig összeomlani kedvezőtlen állásnál, nem remeghet meg mindig a láb az igazán fontos pillanatokban – egyszer le kell, hogy vetkőzze végre ezt a szerepet a Roma, ha nagy csapat akar lenni. Ma pedig ebbe az irányba tehet óriási lépést az együttes. Daje ragazzi!

Kategória: Roma Címkék: , , ,

Ezt olvastad már?

Csak egyiküknek süthet a nap – Napoli-Roma előzetes Csak egyiküknek süthet a nap – Napoli-Roma előzetes
Immobile nem csak a góllövőlistát vezeti, a legtöbb pontot is ő szállította Immobile nem csak a góllövőlistát vezeti, a legtöbb pontot is ő szállította
Tanultak a Farkasok a Napoli hibájából? Shakhtar-Roma taktikai kiselemzés Tanultak a Farkasok a Napoli hibájából? Shakhtar-Roma taktikai kiselemzés

Szólj hozzá a témához!

A csillaggal (**) jelölt mezőket ki kell tölteni.

Hozzászólás elküldése

© 2018 Azzurri. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.